google-site-verification=Ejwtz_XiDqzx2MTXv6iK-YeHaM9q1XfXEVmBPiSUeXA

SAĞLIKLI KADINLAR, SAĞLIKLI YARINLAR

Uzm.Dr. Erhan ŞİMŞEK md.erhansmsk@gmail.com
ABONE OL


Sözlerime bana bir köşe ayırarak mesleğimle ilgili tecrübeleriaktarmam ve topluma faydalı olabilecek tıbbi bilgileri paylaşma fırsatı tanıyan TV1 Yayın Grubu’na teşekkür ederek başlamak istiyorum. Sağlık köşesinde dilim döndüğünce, parmaklarımın dermanı yettiğince halkın sağlığını ilgilendiren konuları ele alacağız.
Yayın grubundaki ilk köşe yazısını şefkatin ve özverinin simgesi olan, ailenin temelini oluşturan,‘‘kollarımız, bacaklarımız, başımız, yavrumuz, annemiz, karımız, kız kardeşimiz, hayat arkadaşımız’’ olan kadınlarımıza ayırmak istedim. Sağlık köşemizde bugün özellikle kadınlarımızın hayat boyu karşılaşabilecekleri kanserleri ve bunların tarama yöntemlerini ele alacağız.
Kanserlerin de içerisinde bulunduğu bazı hastalıklar belirti vermediği dönemde tarama programları ile yakalanabilmektedir, bu ise gerek birey gerekse toplum açısından önemlidir.Günümüzde kadın sağlığına yönelik bazı kanserler ile ilgili tarama yöntemleri mevcuttur. Tarama testleri kesin tanı yöntemi değildir, biyopsi gibi kesin tanı yöntemlerinin uygulanacağı riskli grubun belirlenmesini sağlar.


Meme Kanseri

Tüm dünyada kadınlarda görülen her 5 yeni kanser vakasından biri meme kanseri olup kadınlarda en sık rastlanılan kanserdir. Erken evrede yakalanan vakalarda yaşam şansı yüksektir bu nedenle meme kanserinde tarama önemlidir. Meme kanseri riski yaşla birlikte artış gösterir. Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında;
• 20 yaş üstü kadınlarda en az bir kez kendi kendine meme muayenesi hakkında bilgi verilmesi ve ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapması için danışmanlığın verilmesi
• 20-40 yaş arası kadınlarda 2-3 yılda bir, 40 yaşından sonra her yıl bir hekim tarafından rutin klinik muayenenin yapılması 
• 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mammografi çekimi önerilmektedir.
Serviks Kanseri (Rahim Ağzı Kanseri)
Kadınlar arasında en çok rastlanan kanser türlerinden biri olan rahim ağzı (serviks) kanseri genelde yavaş seyirlidir. Tarama programları ile erken tanı mümkündür. Son yıllarda yapılan tarama programları ile rahim ağzı kanserinden ölüm oranı azalmıştır. 
Erken tanı amacıyla rahim ağzı kanseri taramasında Pap Testi (Servikal Smear) kullanılmaktadır. Pap Testi (Smear) muayene sırasında rahim ağzından dökülen hücrelerin alınıp incelenmesi esasına dayalıdır. Pap testi kanama (regl) dönemi dışında herhangi bir zamanda yapılabilir, tercihen testten 2-3 gün önce vajinal yıkama yapılmaması ve cinsel ilişkide bulunulmaması uygundur.
HPV (İnsan Papilloma Virüsü) rahim ağzı kanseri olgularının büyük çoğunluğunun altında yatan sebeptir. HPV DNA testinin rahim ağzı kanseri ile ilişkisi kanıtlanmış durumdadır ve rahim ağzı kanseri olan hastaların çoğunda HPV DNA varlığı gösterilmiştir.
 Kadınlarda rahim ağzı kanseri tarama programı kapsamında;
• 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir Pap testi (smear) ve HPV -DNA testi yapılması önerilmektedir.
Over Kanseri (Yumurtalık Kanseri)
Yumurtalık kanserleri ileri yaşlarda görülmektedir ve genellikleileri evrede tespit edildiği için ölümcül seyretmektedir. İleri yaştaki (55 yaş ve üzeri) kadınlar, ailesinde meme, yumurtalık, kalın bağırsak, rahim içi tabakası kanseri olanlar, hiç doğum yapmamış kadınlar risk altındadır.
Günümüzde yumurtalık kanseri için tarama yöntemi bulunmamakla birlikte risk altında olanların belirli aralıklarla vajinal muayene olması gerekmektedir. Ayrıca çabuk doygunluk hissi, karında şişkinlik, gerginlik, karın ve kasık ağrısı gibi şikayetler mevcutsa veya bu şikayetler ilerleme gösteriyorsa mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Sevgili kadınlar sağlığınız sadece kendiniz için değil toplumumuz için de çok önemli bu yüzden sağlığınızı ihmal etmeyin, muayenenizi olun, sağlık taramalarınızı yaptırın. Unutmayın, sağlıklı kadınlar, sağlıklı yarınlar demektir. Sağlık dolu nice yarınlar yaşayabilmeniz ve sonraki köşe yazılarında buluşmak temennisiyle.